Komen onze collectes goed terecht?

Op vrijdag 8 november 2013 zijn de Filipijnen getroffen door een zeer zware tyfoon.  U herinnert zich vast de beelden van deze verschrikkelijke ramp waardoor zoveel mensen getroffen zijn.

Mijn broer Ubo Pakes en schoonzus Leny Ocasiones wonen op de Filipijnen. Mijn broer werkt voor een Duits bedrijf en geeft les op de universiteit van Cebu en ook mijn schoonzus is Universitair docent. In hun vrije tijd ondersteunen zij de Vrouwenbeweging Gabriela Cebu. Deze beweging komt op voor vrouwenrechten en stimuleert en ondersteunt gezinnen om kinderen naar school te laten gaan.
In de periode na de ramp hebben zij met financiële hulp uit onze familie en kennissenkring op heel veel plekken eerste noodhulp kunnen geven. Zij kwamen vooral op plekken waar de grote hulpdiensten niet kwamen en kennen de mensen ter plekke zodat alle hulp op de juiste plaats gegeven wordt.
Op 23 februari werd er in de Meppeler kerken gecollecteerd voor Vrouwenbeweging Gabriela en in Het Erfdeel mocht ik zelfs iets vertellen en toelichten over de werkzaamheden. Ondertussen zijn we een half jaar verder en wil ik u graag op de hoogte brengen, wat er ondertussen, mede dankzij de gaven uit Meppel is gedaan.

Vooral in het begin hebben wij via ons netwerk meer dan 800 gezinnen weten te bereiken met directe noodhulp, eten, hygiëne kits, zeep, kleren en slippers. Op een gegeven moment zijn we omgeschakeld van directe noodhulp naar wederopbouw. We doen dit zo zorgvuldig mogelijk en we zorgen ervoor dat we altijd een (vrouwen) organisatie in het gebied hebben met wie we samenwerken. Dit betekent soms ook dat we die organisatie moeten opbouwen. Samen met de lokale organisatie hebben we in een wijk 50 families geld gegeven voor de wederopbouw van hun huis. Ze regelen zelf al het werk en de nieuwe vrouwenorganisatie zorgt dat alles goed gaat en verzamelt alle bonnetjes voor de verantwoording van het geld.
Voor veel vrouwen is het kinderdagverblijf een centraal punt in het dorp. Samen met de moeders proberen we dus ook hier de situatie te verbeteren. Als zij met een plan en budget komen voor de reparatie van het kinderdagverblijf (dat voor de overheid vaak geen prioriteit heeft bijvoorbeeld voor een WC, lekkend dak, wachthuisje voor de moeders, etc.), dan voorzien wij ze van het geld.

Om de kinderen te stimuleren geven we ook ieder kinderdagverblijf speelgoed en leermiddelen en pennen, schriftjes, kleren etc. aan de kinderen. Ook hebben de docenten, die vaak maar 30 euro in de maand verdienen een training hoe ze, samen met de moeders, meer actief kunnen zijn in het kinderdagverblijf.

Al met al zijn we heel erg zeker dat het geld goed wordt uitgegeven en dat er nergens wat aan de strijkstok blijft hangen. Er is veel gebeurd in de tyfoon gebieden, maar helaas moet er, zeker op de kleine eilanden en in de bergen, nog heel erg veel gebeuren. Wij blijven zeker nog een lange tijd actief.

Het huis van de voorzitter van een van de lokale vrouwenbewegingen, 8 maanden na de tyfoon. Hier hebben we ook geld uitgedeeld voor het opknappen van haar huis.