12 april 2014 012kMeer foto's KLIK HIER

Het is zaterdag, 12 april. Een prachtige dag: windstil en een mooi zonnetje. De natuur is in mijn beleving nu op zijn mooist: het ontluikende groen in een niet te tellen aantal kleuren groen, afstekend tegen de blauw/witte wolkenlucht. We maken ons gereed om te gaan wandelen en gaan naar de afgesproken plaats, dit keer even voorbij Vledder, richting Doldersum. Het is dit seizoen voor de laatste keer. Het is ook wel een bijzondere keer: we gaan ons lustrum vieren. Zin-In-Wandelen viert dus zijn vijfde verjaardag!
We zijn als eerste op de afgesproken plek en wachten daar op de andere deelnemers, die vanaf het station Meppel komen en ja hoor daar zijn ze. Het is altijd weer ontzettend leuk om de inmiddels bekende lachende gezichten te zien. Deze keer zijn er overigens ook twee nieuwe deelneemsters bij. Erg verheugend allemaal.
Als we goed en wel op stap zijn, staan we even stil op een kruising van bospaden en wordt ons het thema duidelijk gemaakt. Het is de zaterdag vóór Palmzondag. Dat is ons eerste uitgangspunt. Het heeft alles met de periode van het kerkelijk jaar te maken. Morgen begint de zgn. “Stille Week”, het thema van deze periode is, zoals bekend, “Zoek de Stilte”. Wat doet het met ons als we denken aan het kruis en hoe gaan we om met de dingen die daarmee samenhangen. Om “in de gepaste gemoedstemming” te komen krijgen we een Taizélied aangereikt: “In Manus tuas, Pater, commendo spiritum meum” (2x) (In Uw handen, Vader, beveel ik mijn geest). Ds Cees Huisman stelt voor dat we dit met elkaar proberen te zingen. Voor de meesten van ons is deze melodie niet zó bekend, dus het is in het begin echt proberen, maar zoals het hoort bij Taizéliederen, mag dit diverse malen herhaald worden. We krijgen dus royaal de gelegenheid om de melodie ons eigen te maken en we worden dan ook door de oefening meer zelfverzekerd. Dan gaan we echt op stap en aan de praat en is het weer zoals gebruikelijk : de één ervaart het zús en de ander ervaart het zó en zo leren we van elkaars inzichten. En de tijd vliegt weer voorbij, we lopen dan weer bij de één en dan weer bij de ander, staan onderweg nog een keer stil om ons lied te zingen en zijn weer bij de auto’s vóór we het beseffen. Maar het is nu nog niet afgelopen: we gaan door naar de “Wilde Hof”, een prima bekend staand pannenkoekenhuis. We worden hierin niet teleurgesteld; het is er gelukkig nog vrij rustig en er staan 2 lange tafels voor ons gereserveerd. In een geweldig ontspannen sfeer nuttigen we de door ons zorgvuldig uitgekozen lekkernij om daarna naar geest en lichaam gelaafd en gevoed huiswaarts te keren. Voor dit seizoen is het nu klaar, maar we kijken al weer uit naar het najaar, als we de draad weer op kunnen pakken.
We houden u bijtijds op de hoogte!
Rest mij allen een goede periode te wensen en graag tot de volgende keer.
Met een hartelijke groet,
P.S. Nu het eerste lustrum er op zit wil ik degenen, die deze gemeente-activiteit praktisch ondersteunen hartelijk danken voor hun bereidwillige en enthousiaste medewerking: Christien en Jan voor het telkens vinden van een mooie route en Henny voor het aanschrijven van de deelnemers/sters en het maken van een verslag voor Gaandeweg en Peter voor zijn rol als fotograaf.
Ds. Cees Huisman