In het vorige artikel zijn we ingegaan op de basis voor het jeugddiaconaat zoals wij die ervaren.
De vier belangrijkste elementen daarin zijn:
• inleven in de ander
• bewust worden van de eigen houding
• concrete hulp bieden
• doorgeven en doorgaan

In dit artikel iets meer over de elementen ‘concrete hulp bieden’ en ‘doorgeven en doorgaan’.

Jeugddiaconaat is vooral ‘doen’. Daarom bieden de projecten die de diaconie uitvoert binnen en buiten de eigen kerkelijke gemeenschap bij uitstek een mogelijkheid om jongeren bij het diaconale werk te betrekken. Het valt ons steeds weer op hoe enthousiast jongeren de handen uit de mouwen steken als ze worden betrokken bij concrete projecten en daar hun creativiteit en energie de vrije loop kunnen laten.

De diaconie prijst zich gelukkig met de al jarenlang bestaande goede band met verschillende scholen en zet in op het verder uitbreiden en intensiveren van deze band, met name met de basisscholen.

Wat wij hopen is dat jongeren (maar ook ouderen) die concreet betrokken zijn bij projecten met een diaconaal karakter daar zo enthousiast over zijn dat zij willen doorgeven wat ze ontdekt hebben.

Het is daarom de taak van het jeugddiaconaat om voortdurend te werken aan- en te communiceren over kleine en grotere acties waarin jongeren blijven oefenen in het helpen van anderen. Ze leren dan in eigen omgeving beschikbaar te zijn.

Zo wordt diaconaat voor hen een levensstijl.

In het volgende artikel meer over de diaconale aandacht voor ouderen, maar ook over public relations, want ook dat is een actueel diaconaal thema.