Onze diaconie wil kinderen, tieners en jongeren uitdagen de ander te dienen, om de andere mens werkelijk te zien en beschikbaar te zijn. De kerk heeft als opdracht jonge mensen te leren wat God bedoelt met barmhartigheid en gerechtigheid doen.
Jeugddiaconaat is vooral ‘doen’. Jongeren betrekken bij concrete activiteiten en daarbij de nadruk leggen op:

• inleven in de ander
• bewust worden van de eigen houding
• concrete hulp bieden
• doorgeven en doorgaan

Met ‘inleven in de ander’ bedoelen we dat concrete projecten (ZWO) jongeren confronteren met mensen in andere culturen, met andere leeftijden, andere leefomstandigheden, mogelijk een andere geloofsbeleving, maar zeker met andere vragen. Het leert jongeren om verder te kijken dan hun eigen leefwereld en over grenzen heen te kijken. Het nodigt jongeren uit om zich werkelijk in te leven in die ander.

‘Bewust van de eigen houding’ word je als je de levenssituatie van de ander gebruikt als spiegel voor je eigen leven. Projecten dagen ons uit om kritisch naar onszelf te kijken en ons bewust te worden van onze houding. Daarbij willen we vooral kijken naar wat de Bijbel ons in deze zaken te zeggen heeft. Begrippen als naastenliefde, gerechtigheid en barmhartigheid krijgen op die manier een gezicht.

Volgende keer meer over ‘concrete hulp bieden’ en ‘doorgeven en doorgaan’. Nu al is zichtbaar wat het oplevert als de diaconie (jeugdiakenen en ZWO commissie) intensief contacten leggen en onderhouden met scholen om leerlingen (en hun ouders?!) actief te betrekken bij projecten.