In dit artikel gaat het over de visie en de missie als fundament onder het functioneren van de diaconie, maar zeker ook het functioneren van de PGM als diaconale gemeente.

Onze visie op diaconaat is: “Het bereiken van een samenleving waarin wordt omgezien naar elkaar, waarin met respect wordt omgegaan met onze leefwereld en waarin rijkdom eerlijk is verdeeld”.

Vanuit deze visie staan wij voor barmhartigheid en gerechtigheid dichtbij en wereldwijd.
In de PKN kerkorde staat dit als volgt:
De gemeente is geroepen tot de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid door:
• Het betrachten van onderling dienstbetoon
• Het verlenen van bijstand, verzorging en bescherming aan wie dat nodig hebben
• Het deelnemen in arbeid ten behoeve van het algemeen maatschappelijk welzijn
• Het signaleren van knelpunten in de samenleving
• Het bevorderen van de zorg voor het behoud van de schepping

Zoals het hier is beschreven is het geen geringe opdracht aan ieder van ons.

De missie waarvoor de diaconie zich gesteld ziet valt grotendeels samen met de formulering uit de kerkorde. Alle concrete punten die hier genoemd staan zien wij ook als onze opdracht, maar er is meer. De diaconie ziet het als misschien wel haar meest belangrijke opdracht om de diaconale bewustwording van de gemeente als geheel te bevorderen.

Het resultaat dat wij voor ogen hebben is een actieve betrokken gemeente die het diaconaal bezig zijn ervaart als bindende factor. ‘Geen woorden maar daden’.

Van de diaconie vraagt dit openheid, transparantie en zichtbaarheid. ‘Diaconie met een gezicht’. Daarover meer in deel 3 van deze reeks