wheinachtsoratorium MediumBeleef kerst eens anders met de NBA

Hoe Bach kerst heeft bedacht, met een beetje extra van de NBA.

‘Beleef kerst eens anders’ is de slogan van NBA’s aankomende kerstconcert en niet zonder reden! De prachtige muziek zal in combinatie met moderne dans uitgevoerd worden en op deze manier Barok nieuw leven in te blazen.

Bach schreef zijn Weihnachtsoratorium voor de kerst van 1734 in Leipzig.
Bijna 300 jaar later voert de Nederlandse Bach Academie deze klassieker uit in het Koepeltheater te Leeuwarden, en de Oude Kerk in Meppel.
Het Weihnachtsoratorium krijgt een speciaal laagje met theatraal karakter. Tijdens de aria’s verbeelden een moderne danser het muzikale verhaal door zijn fysieke, krachtige en sierlijke bewegingen.

Ook het licht speelt bij deze muziekvoorstelling een belangrijke rol. De muzikale intimiteit van een aria wordt theatraal uitvergroot door te spelen met licht, duister en schemer. Daarnaast wordt het licht gebruikt om een echte kerstsfeer te creëren en met gebruik van dans waardoor de muziek en het verhaal nog beter tot haar recht komen. De muzikale grootsheid wordt verder benadrukt door gebruik te maken van felle kleuren en veelkleurige kleding van de spelers en zangers.

Uitvoerenden zijn koor, orkest en solisten van de Nederlandse Bach Academie. Bij deze productie zijn 20 zangers betrokken waarvan acht professionals, aangevuld met studenten conservatorium en ervaren amateurs. Het professionele orkestgebruikt barokinstrumenten en kent een bezetting van 22 spelers. Concertmeester is Hanneke Wieringa.

Kerst is niet compleet zonder het Weihnachtsoratorium van de Nederlandse Bach Academie.

Voor de kenners, uitgevoerd worden: Cantates 1, 2 en 3 en de bekende Cantate ‘Gloria in excelsis Deo’ BWV 191 van Bach.
Uitgevoerd door solisten, koor en orkest van de Nederlandse Bach Academie onder leiding van Hoite Pruiksma.

Meppel: https://nederlandsebachacademie.nl/agenda/weihnachtsoratorium-meppel/
Leeuwarden: https://nederlandsebachacademie.nl/agenda/weihnachtsoratorium-leeuwarden/